Sponsor
Primaria Cisnadie
Primaria Cisnadie
Primar
Dl Gheorghe Huja
Primar Gheorghe Huja
Primaria Cisnadie
Primaria Cisnadie

Presedintele clubului
Dl Chidu Ilie
Chidu Ilie

Trofee

Scoala de cantec
Istoria canarului :

Canar salbatic Legendele vechilor egipteni povestesc ca dincolo de stramtoarea Gibraltar, acolo unde astazi Oceanul Atlantic isi intinde apele sale, ar fi existat in timpuri stravechi un mare continent Atlantida. Din acest continent, care a fost acoperit de valurile vesnic neastamparate ale oceanului, a ramas ca marturie a existentei sale, in nord-estul Africii, intre paralelele de 27 si 33 grade latitudine nordica, grupa Insulelor Canare sau „Insulele Fericite”. Aici, in acest loc, cu o flora si o fauna bogata, gasim leaganul unei pasari care, datorita caracteristicilor sale de excelenta pasare de colivie, a fost raspandita in intreaga lume. Ea a fost adorata si iubita atat de crescatorul bogat, cat si de cel sarac, a fost crescuta atat in palate, cat si in case saracacioase. Acesta este canarul.

Rase de canari :
Cresterea canarilor in captivitate, selectia lor de-a lungul secolelor, au avut efecte foarte schimbatoare asupra canarului salbatic si astfel, pe langa canarii comuni s-au format trei adevarate rase de canari:
Rasa canarilor de culoare;
Rasa canarilor de tinuta;
Rasa canarilor de cantec;

Canarul de culoare :

Canar culoare Destul de mic, cu un colorit variat, se caracterizeaza printr-un cantec mai putin apreciat, presarat cu tonuri inalte si „cepaituri”, de unde si numele de „ceperi”. El este crescut in primul rand pentru culoare, cantecul fiind pe plan secund. Aceasta rasa prezinta urmatoarele culori mai frecvente: alb, galben (alburiu pana la galben inchis), orange (portocaliu pana la rosu), brun (izabel-auriu, izabel argintiu si mahon), verde (verde-galbui, verde-cenusiu) si albastru (cenusiu-vanat).

Canarul de tinuta :

Canar norwich Are o talie foarte mare, corp rotund sau cu picioare foarte lungi sau cu penele frizate, cu foarte multe varietati, a fost obtinut prin selectie, din canarul olandez. Frizatii din Paris, frizatii olandezi, canarul cocosat, canarul semiluna, yorkshare, norwich, gloster si canarii motati sunt variantele cunoscute ale canarilor de tinuta. La aceste pasari se apreciaza in primul rand penajul, tinuta, culoarea si apoi cantecul.

Canarul de cantec :

Canar roller Denumirea de Roller de Harz provine de la zona muntilor Harz din Germania, unde harnicii mineri, pe langa munca deosebit de grea din subteran,  s-au ocupat si de cresterea canarului, preocupandu-se in mod special de perfectionarea cantecului. Corespunzator temperamentului sau focos, canarul de cantec poseda cea mai mare caloare a cantecului. Pasarea are o structura puternica, capul este asemanator cu cel al caneparului, picioarele sunt scurte, dar puternice. Culoarea lui obisnuita este un galben de paie, gri-verzui si verde. Talia sa e de circa 14 cm. Unii crescatori procedeaza foarte gresit cautand doar canari de culoare galbena, excluzand de la reproductie pe cei baltati si verzi, ceea ce duce la degenerare, dar mai ales la decaderea calitatii cantecului. Dupa numeroase discutii purtate in paginiile revistei „Kanarien” din Leipzig s-a stabilit pentru canarul de cantec ca in timpul cantecului trebuie sa stea drept pe betisorul din colivie si sa cante cu ciocul aproape inchis, umflandu-si gusa.

Clubul National al Crescatorilor de Canari de Cantec Roller din Romania - 2011-2017 - toate drepturile rezervate